Quan fem barates, al meu parer, fem més que un simple intercanvi: compartim un valor tan important com la solidaritat, posem en funcionament la nostra capacitat creativa de tipus social, manifestem interés per la societat (com un ens dinàmic, en moviment), ens fixem en els temes socials que ens afecten (directament i tot, perquè estem en contacte, com una estàtua... de broma, que acabe de veure en un document). Eixa estàtua, quan ha rebut un bes, s'ha posat en moviment i ha passat a fer coses que ningú no s'esperava: ha començat a manifestar alegria, com també disposició per a treballar en grup.
En altres paraules, no som com eixe personatge bíblic, Lot, sinó com actors que, en un moment decidit, passem a mirar avant (després de la revisió dels nostres aprenentatges) i posem en marxa el nostre lideratge, és a dir, la nostra capacitat per a ser els amos de la nostra vida, encara que la mobilitzem en contacte amb la societat i amb les persones que participen dels nostres projectes personals (i al contrari, per l'acció de la comunicació, ací la humana).
Tots aquests temes, com molts més, estan a l'abast de qualsevol professor universitari que vullga que els alumnes fruïsquen de les sessions, siguen persones de profit (ara i demà), que s'interessen per la societat (com també per la seua autoestima), que propugnen l'intercanvi entre les persones i que practiquen el respecte per la natura.
Crec que podríem cloure ací aquesta intervenció i passar a un tema nou: "Què passaria si, en lloc de treballar pel capitalisme, practicàrem més les barates i, alhora, estudiàrem sistemes econòmics nous i més centrats en el respecte per la natura?" De la mateixa manera que vivim moltes persones en un mateix planeta, també podem aprendre de cultures ben diferents, contrastar models de vida i, per què no, inventar-ne, de nous. La solidaritat és imprescindible, com la creativitat social i ecohumanista i pacifista, si volem salvar el planeta. Siguem realistes i creatius: una cosa no desfà l'altra.
dilluns, 11 de gener del 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada