dilluns, 9 de novembre del 2009

La pràctica positiva ("a favor de...")

Les frases següents, molt interessants, són de la Mare Teresa de Calcuta: "Mai no aniré a una concentració antibel·licista. Quan feu una concentració per la pau, convideu-me". Què t'ha paregut, morrut?

Frases com les anteriors ens poden ser molt útils, com a mestres i com a ciutadans amb sensibilitat social: podem enfocar un tema des del punt alternatiu positiu. Anem a pams!

Quan estudiem un tema des del punt alternatiu, proposem idees noves, treballem la part creativa. Ara bé, la creativitat pot servir per a construir: aleshores treballem el sentit positiu de la vida, de les relacions públiques, del mestratge i aprenentatge. La banda positiva ens recorda que som persones que podem sentir-nos i mostrar-nos optimistes, animades, sensibilitzades, inclinades per obres com "La revolució positiva" d'Edward de Bono (perquè és una alternativa a la crítica negativa, desqualificadora, manipuladora, dogmàtica, violenta...), per aspectes positius de l'educand i del professional, que podem fluir amb la participació de l'humor positiu i espontani, que podem conrear l'espontaneïtat com a motor de la part alegre, creativa i tranquil·la de la persona.

Igualment, i cada dia més, pense que paga la pena inclinar-se per persones i moviments socials favorables a l'ús positiu del llenguatge, perquè el llenguatge és un reflex de la realitat, dels nostres esquemes mentals, emocionals, actitudinals, com també de la manera en què apliquem els nostres principis i valors. Diem que la pràctica fa el mestre (com també l'alumne!), que amb el temps i una maça podem assolir un objectiu (és clar, si posem els mitjans escaients) i que el món no fou fet en un dia. Per això m'interesse molt per les xicotetes petjades, a diferència del culte per l'acció ràpida i senzilla... en aparença. Els camins llargs, a més, són els més rics en detalls, de la mateixa manera que és distint si viatges per tot Andalusia que si te'n vas a la zona de Jaén i estàs uns dies.

Sobre Andalusia, i aprofite un històric viatge com a metàfora i exemple, puc dir que el blanc d'Almeria, el blau marí de Màlaga, el turista que preguntava pel "Spanish dancing" (flamenco) a Marbella, el vent del Campo de Gibraltar, el color aiguamarina de l'oceà Atlàntic, els diners soterrats en moltes esglésies sevillanes, la tradició de Còrdova, el castellà semblant al de Castella (a la província de Jaén) i el color gris i blanc de cases de la província de Granada... foren possibles apreciar-los perquè el camí fou llarg, ple de detalls (tot i els espais d'harmonia per les semblances), per eixes aventures en què es conjugava vent, boira i pluja (Campo de Gibraltar, a menys de 20 km/h) i perquè hi hagué temps per a l'humor, la curiositat (descobrir que Còrdova era més rica artísticament, mas que l'alberg de joventut estiguera en ple centre històric, molt homogeni i que pareixia musulmà i medieval) i la joia de passejar i conéixer que eixos viatges, dels quals pots tindre un record molt feliç i positiu, han sigut possibles, entre altres motius, perquè has invertit temps. En aquell cas, tot això nasqué durant els deu o onze dies que visquérem a Andalusia (des de l'entrada per Almeria, fins a l'eixida cap a la Costera, si recorde bé).

Conclusió: la pràctica del pensament positiu "optimitza" i "creativitza", a diferència del pensament sensacionalista, tradicional i centrat en la desqualificació. El primer ens ajuda a créixer, com a persones més sanes en el camp emocional, més tranquil·les, més moderades i més obertes a noves idees i estils de vida productius i llibertaris, és a dir, que ens aplanen cap al pensament lliure i creatiu, la qual cosa equival a posar en qüestió esquemes tradicionals que a hores d'ara tenen els dies comptats, com els llibres de cavalleria després de l'aparició del Quixot. El Quixot ho assolí, mas que hagueren de passar anys; per això, ara, ja no es lligen els llibres de cavalleria, però sí el Quixot, una mescla de la persona atrevida i prudent, dos elements que es conjuguen millor quan s'és creatiu (o obert a la creativitat). Amb atreviment presentarem el pensament positiu com a pràctic... i amb la prudència respondrem (en lloc de reaccionar): guanyarem espais de llibertat i de singularitat.

Rebeu una forta abraçada i molts ànims.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada