dimarts, 30 de març del 2010

Imaginació i prosperitat econòmica

De primer per intuïció, i en acabant per mitjà de diferents webs, he aplegat a la conclusió que la imaginació és menester per a la prosperitat econòmica d'una comarca (o espai geogràfico-administratiu més gran o, simplement, d'una entitat -sia econòmica, com ara, una empresa, o no-).

I he buscat això després d'haver somiat, poc abans de despertar-me, en un elefant de color rosa que semblava tindre dins dos gossos (pels lladrucs i els moviments). En qualsevol cas no era un animal real, sinó un intent de reproducció fet amb tela, com si gaudírem del dia de Carnestoltes, una de les expressions socials de la imaginació i la creativitat, així com de l'alegria i la tolerància de les autoritats públiques.

Fa molts anys, durant "la degolla dels innocents" (28 desembre), típica a València, les autoritats locals permetien que, per un dia, les persones es burlaren i tot de les autoritats i s'expressaren amb llibertat... I no fa tants, tinguí l'ocasió d'oir per la ràdio que també es celebra una festa igual a Uruguai, la qual cosa em feia pensar en una celebració antropològica relacionada amb l'inici de dos estacions i, també, amb una mena de pacte "panem et circenses" (pa i circ) entre les autoritats i el que alguns anomenen poble pla.

Quant al color de la tela d'eixe elefant, cal dir que és un color sedant, alegre i relacionat, entre altres, amb els valors i la humanitat.

A més diré que podem aprendre molt dels somnis, com a moments en què treballem la part creativa (per mitjà de l'inconscient) per a després analitzar-la i passar a la realitat (activitat del conscient). Per això, al meu parer, resulta imprescindible en el dia rere dia, en la cultura escolar (universitària o no), en la cultura laboral o associativa, etc. Un cosí germà de la imaginació, la pluja d'idees, ens ajuda a preparar el camí cap a solucions de tota mena. Una eixida, al meu parer saludable (i ho escric atenent a les experiències personals), és donar carta blanca a eixos dos elements, la imaginació i la pluja d'idees.

Finalment direm, i de manera sintètica, que si incorporem la creativitat a les nostres activitats diàries, ens resultarà més fàcil veure enjorn la prosperitat econòmica. Ens interessa recordar que la creativitat també inclou la sensibilitat social..., flexibilitat d'actituds i parers, altruisme, tendència a la universalitat (i al respecte de la particularitat), senzillesa en la vida, etc. O així ho feren (o ho manifestaren i tot) molts dels "genis" de la humanitat, persones i ciutadans com tots nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada