divendres, 18 de juny del 2010

La mar com a exemple de llibertat

Una de les relacions que tradicionalment s'ha fet amb la mar, sense dubtes, ha sigut la llibertat. Sabem, per estudis i més, que els espais oberts ajuden a relaxar el cos, que són molt bons per a la salut i que permeten un contacte amb la naturalesa, és a dir, amb les nostres arrels.

Nasquérem, les persones, enmig de la natura, en un temps que es caracteritzava per fer un clima més estable i perquè les alternatives per a subsistir eren menys que ara. Ara bé, el pas d'una vida enmig de la gelor a un clima més moderat (darreres glaciacions, si més no a Europa), permeteren que ens mobilitzàrem més i millorara la qualitat de vida. Fou un canvi qualitatiu.

Ara en vivim un altre, quant a canvis, i convé que tinguem present tota la influència que pot tindre la mar en un planeta que en el seu moment apostà, en molts llocs, per viure en les costes, bé per a facilitar el comerç per mitjà dels vaixells, bé perquè era una forma de tindre accés a la pesca, etc. Tot el que he escrit fins ací ho he fet per intuïció i perquè considere que ha format part de les raons que han portat les persones a arriscar (un altre dels símbols de la mar).

No obstant això, també hi hagueren persones que mantingueren el seu hàbitat en zones amb molts arbres (boscs i tot) o en contacte amb les muntanyes d'interior. Igualment sabem que en la zona nord d'Àfrica, en temps de l'Imperi Romà, hi havien arbres...

En resum, podríem dir que les persones, com els espais naturals, som el resultat de segles d'evolució, de procesos d'adaptació a les circumstàncies externes. Això sí, les persones, des de la creativitat, hem transformat la natura i el que ens envoltava: així fou com passàrem (com deia un llibre de creativitat de Michael J. Gelb) d'anar al riu a arreplegar l'aigua... a fer que l'aigua vinguera des del riu (per exemple, amb una séquia). Ací tenim dos diferències bàsiques i dos components del procés creatiu: moments d'adaptació al que no podem canviar de cap manera i intents de reformar el que considerem que podem canviar per a bé a llarg termini i tot.

Com ensenyaríeu, i de manera global, el pas del "animalisme" al naixement de les tècniques i la tecnologia en la història de la humanitat, així com els canvis històrics en les relacions humanes amb la natura?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada