divendres, 16 d’abril del 2010

Guanyar-guanyar: una tècnica creativa del segle XXI

Al meu parer, la tècnica de relacions humanes en què es pretén una resultat final "guanyar-guanyar", això és, que guanyen les dos bandes, es tracta d'una tècnica molt moderna i ben diferent a les clàssiques, a més que concorda amb la filosofia de treball que comença a entrar en l'àmbit laboral (per exemple, delegar funcions en part, perquè l'alumne/el treballador també participe de la responsabilitat de l'empresa/la classe i el cap/mestre estiga més alliberat) i, a llarg termini, pot fer-nos més persones democràtiques, amb major esperit d'acord a dos bandes i fins i tot persones més creatives.

Així, ja no ens conformarem amb un pacte en què una part o totes perden un poc, sinó que estimularem...
1) la part creativa de la persona
2) la cooperació (perquè l'eixida serà nova i positiva per a les dos bandes)
3) la part afectuosa i emocionalment positiva de les persones que en formen part
4) la maduresa emocional
5) el lideratge participatiu
6) el tu a tu (pas a les relacions horitzontals i respectuoses amb la pluralitat i l'altruisme)
7) l'alliberament de funcions (qui sàpia més d'un tema, que se'n faça càrrec al principi i, mentrestant o en acabant, que passe a ensenyar a algunes persones perquè aprenguen noves habilitats o desenvolupen capacitats), etc.

Aquestes tècniques ens endinsen també en la filosofia del compromís social, de les actuacions per una democràcia en què l'horitzontalitat, la mà esquerra i la mà dreta s'alternen amb espontaneïtat:
a) mà dreta per a tindre uns principis i valors triats i que s'ajusten al dia rere dia
b) mà esquerra per a adoptar unes posicions constants de diàleg i de delegació puntual
c) ... junt amb l'humor i l'alegria mentres es duu a terme un projecte.

Almenys així ho veig ara i així considere que convé tractar el tema... mentres es demostre que les dos parts tenen un esperit democràtic real, en lloc de formal. Aquest tema el podríem deixar per a un altre dia, si no fóra perquè ja hem parlat prou sobre la maduresa emocional i el camí cap a ella, en entrades ben distintes a la d'ara.

Que tingueu un bon dia.

Quins canvis introduiríeu en les relacions empresarials (o docents) entre les dos bandes, amb la intenció que guanyen les dos a llarg termini i tot?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada