dissabte, 3 d’abril del 2010

Educació positiva i en positiu

Després de buscar informació sobre educació positiva i en positiu, la gran majoria relacionada amb l'ensinistrament de cans, he decidit passar a una mena de pluja d'idees sobre què m'inspira el títol que hi ha dalt. Fil a l'agulla!

1. Valorar la part positiva de la persona i fer que aprenga dels errors i de les experiències passades com a motor cap a l'aprenentatge continu.
2. Centrar-nos en la part positiva de les persones i orientar-les cap a l'educació integral, de valors, medioambiental i per la pau i l'internacionalisme.
3. Valorar la generositat i, d'una manera especial, l'altruisme i el perdó.
4. Actuar a llarg termini, des del present, i amb la valoració dels xicotets avenços com una part més de la creació del projecte futur. Fer i actuar amb joia i humor.
5. Treballar el valor alegria.
6. Incorporar l'humor i l'extravagància com a elements que estimulen la creativitat humana.
7. Centrar l'educació en la part creativa de la persona i en la seua capacitat d'anàlisi pràctica, és a dir, anàlisi per a passar a l'acció (en lloc de centrar-se en la crítica).
8. Aprofitar tota mena d'informació (des dels somnis i la nostra interpretació, fins al llenguatge o els gestos, com també les casualitats o el que tinguem a l'abast en un moment determinat, com a estimulador de la creativitat).
9. Treballar la cultura del repòs: hi ha un moment per a la creativitat activa, un moment per a la calma i un moment per a descansar físicament.
10. Incloure l'educació de valors com un element més de qualsevol matèria, des de matemàtiques o física, fins a història de les cultures o educació medioambiental.
11. Incorporar la flexibilitat i la fluïdesa com dos actituds que convé promocionar per a canviar-nos i, de pas, ajudar a crear una societat més oberta a l'oportunitat, a l'aventura, al risc i a l'acció a llarg termini i que, alhora, promou l'alegria, el joc i l'humor positiu mentres es desenvolupa el projecte.

Aquestes són les onze primeres idees que m'han eixit. Si algú en vol més, que n'afija: en guanyarem tots, d'aquestes aportacions, i més si són positives, constructives i promouen la capacitat renovadora i sensible de la persona, en lloc d'una creativitat al servici del cinisme.

Què incorporaríeu en una educació positiva i en positiu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada