divendres, 16 d’abril del 2010

Cooperació a través del joc

Poc abans de despertar-me, somiava en dos persones adultes que passejaven amb alegria per un carrer d'Aldaia (una al be) i el primer que m'ha vingut al pensament ha sigut la paraula joc. Igualment m'he recordat del tema del joc lúdic (d'esbarjo, d'esplai, en què tots guanyen alegria i harmonia, entre altres).


Quan ens relacionem mitjançant jocs d'esbarjo, en què tots guanyem, en què les regles són més flexibles (o presentem eixa possibilitat), en què hi han regles i formes perquè tots es senten part del joc i del tot (més enllà del procés de jugar), treballem valors que ens interessa remarcar:

1. Cooperació.

2. Alegria.

3. Pau.

4. Creativitat.

5. Positivitat (actituds positives).

6. Solidaritat (obertura a cultures diferents i, per tant, a jocs d'altres formes de veure el món).

7. Calma.

8. Sostenibilitat (ens servim de pocs recursos materials o d'espai)

9. Alternança.

10. Jocs per a tots, en molts casos (xiquets, adolescents, jóvens, grans).

11. Senzillesa.


Si alguna vegada tenim l'ocasió de veure com uns jubilats (amb algun adult i tot) juguen a la petanca, o com ho fan persones adultes (junt amb algun jove en un parc obert), podrem apreciar que, a diferència de l'esport fortament competitiu i conegut en molts països, hi han formes de passar-nos-ho bé, de gaudir del present mentres juguem, de connectar amb les persones (de la nostra edat o no) i de compartir la cultura popular que hem heretat o a què accedim (per mitjà de la lectura o la conversació)...


En resum, són alternatives al model de societat en què vivim i també, un pas cap a la vida senzilla, en contacte amb el present i amb les coses xicotetes i que simplifiquen més la vida i, al mateix temps, la convertixen en un camp de proves creatives.


Quins jocs lúdics coneixes i quins en crearies si tingueres dos setmanes per davant per a presentar una fitxa de jocs al docent de l'assignatura que menys t'agrada, com a forma de


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada