dimecres, 21 d’abril del 2010

El mestre creativo-emocional (s.XXI)

Hi ha un tema que m'atrau molt últimament: la possibilitat que l'altruisme forme part de la naturalesa humana (potser més per línia indirecta, això és, per una predisposició fruit de la voluntat d'abraçar-nos o de solidaritzar-nos emocionalment amb l'altre). Això partia de recerques de Martin Hoffman (1976), qui també ha tractat més el tema.

Igualment he tingut l'oportunitat de llegir que en moltes cultures les persones són més cooperativistes i que inicialment els llocs en què vivíem tenien formes sovint redones (la cova és mig cercle), la qual cosa em recorda l'esperit democràtic i, per tant, la participació de la persona en grups socials en què la seua intervenció (amb fonaments) és respectada.

Més enllà de quin siga el resultat final de les recerques, hi han temes que formen part del mestre del segle XXI amb esperit creatiu:

1. La necessitat de compartir experiències i mostrar-se amb espontaneïtat.
2. La conveniència de transmetre la importància de la part emocional i social de la persona en una societat que una mitat ha tingut accés a eixa banda de la persona per mitjà dels seus parents.
3. Viure el present i preparar-lo amb l'alegria i l'humor com a ingredients tan essencials com l'alé, la contemplació de la natura (o el contacte amb ella, sobretot en les grans ciutats).
4. Conrear la curiositat, la transmissió d'informació... per a passar a una pràctica en contacte amb les persones (que l'estudiant de medicina tinga present que viu i treballa en contacte amb persones i per a persones).
5. Difondre l'ecohumanisme, perquè la natura forma part de la nostra herència i és fonamental per a viure amb calma i, alhora, mostrar la gratitud i la germanor, de la mateixa manera que alguns animals desenvolupen la simbiosi (la cooperació) o la lloba treballa per salvar el llobet...
6. Mostrar la nostra inclinació per la flexibilitat mental i la fluïdesa.
7. ... i predicar amb l'exemple i l'autenticitat i la cultura dels principis i els valors. Quan tenim un codi moral, ens centrem més en la part de la persona que ens fa buscar l'honradesa, l'autenticitat, la creativitat, la renovació d'esquemes, la proactivitat, l'amor pel proïsme, etc. i actuar amb respecte per nosaltres, per l'altre i pel que fem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada