dissabte, 14 d’agost del 2010

Favorables al "nosaltres" pluralista

Ara podem llegir, en articles i webs avançades, això és, que responen a les noves formes de pensar i de concebre la societat, que convé promoure el "nosaltres" pluralista, és a dir, respectuós amb la singularitat de cada persona.

Cada vegada hi han més persones que busquen persones així, potser perquè els temps han canviat i preferim noves formes de concebre la participació i la democràcia, no sols en temes socials clàssics, sinó també en aspectes relacionats amb la universitat o l'ensenyament.

Així, els mestres més eficients i més interessats per l'estudiant són conscients que cadascú pot contribuir de manera positiva i que, mentres l'alumne demostre interés, val la pena dedicar temps a promoure la creativitat i la participació activa com a un membre més de la societat, en eixe cas, en l'àmbit universitari.

Si promovem la singularitat és perquè volem que les persones treballen la seua part creativa, és a dir, que posen en qüestió... fins i tot històrics esquemes personals. Potser així haurem passat a una persona participativa, interessada per la societat, respectuosa amb les persones (però no necessàriament amb els comportaments), oberta mentalment i emocionalment, que prima la cooperació a l'egocentrisme, que prioritza la vocació al fet d'acumular títols, etc.

I com el "nosaltres pluralista" és un acte més de democràcia i també inclou l'humor positiu("líquid", etimològicament), ens interessa escampar-lo com una taca d'oli damunt de l'aigua d'un plat. Per això confiem en les persones que prioritzen el respecte per la singularitat, la rebel·lia, la independència, el lideratge, la determinació o la flexibilitat i la fluïdesa. I com ens agrada l'humor, doncs, podríem incloure uns minuts d'excentricitats (mas que només en foren els tres primers de cada sessió). De segur que guanyaríem humor, iniciatives, idees noves, alegria, benestar i espontaneïtat... i alguna idea profitosa, com ja ho confirmen els estudis sobre creativitat.

Quins mètodes d'estudi preferixes i què primes, com a positiu, de cadascú? Quins canvis inclouries en la universitat per tal de fomentar el pluralisme respectuós amb la singularitat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada