diumenge, 30 de maig del 2010

Canals de percepció i riquesa perceptiva

Ahir no poguí escriure-vos un document sobre els canals de percepció, tret d'una web argentina sobre PNL. En qualsevol cas, aquesta és una síntesi:

a) El 40% de les persones tenim com a canal de percepció predominant el visual.
b) Un 15%, l'auditiu.
c) Un 40%, el kinestètic (tacte, gust i olfacte)
d) Un 5% som genèrics, això és, tenim tots tres molt igualats.

L'any passat, sobre aquest tema, ja vaig poder llegir (així com recomanacions a cadascú) a partir d'uns apunts sobre PNL en què se'ns indicava que, amb independència del canal que primara en cadascú, era més important enriquir-nos i adaptar-nos als canals de les persones amb què parlàrem, la qual cosa fa menester tindre un coneixement sobre com es mostra cada grup (fins i tot en el llenguatge).

Com a exemple, vos diré que una persona, ací Joan, que havia fet un curs de PNL dirigit per Inma Capo (penelista), era visual i, en canvi, jo, genèric. Hi hagué un diàleg molt interessant i curiós, ja que Joan s'haguera sentit més còmode si m'haguera expressat més en térmens visuals, la qual cosa no encaixa en el llenguatge que expresse (en vocabulari i tot). I al revés. En qualsevol cas, finalment trobàrem el que volíem i ens menjàrem un dinar de gust. Igualment, i com a segon exemple, una amistat meua té com a predominant (i segons ella de manera molt clara) l'olfacte. I tornem al vocabulari, els gestos (perquè també són llenguatge, com l'entonació...).

En les relacions humanes amb les meues amistats o persones de confiança, predomina l'interés per escoltar i la cerca de la comprensió, el plaer del tacte (sobretot de la pell) i la tendència a buscar l'harmonia cromàtica. Igualment m'agraden quasi tots els menjars (llevat dels forts) i la música tranquil·la o alegre (sense aplegar a la música amb excés de volum o amb alts i baixos). I quan faig memòria, em convé treballar-la amb els tres canals predominants. Per exemple, abans d'eixir de casa per a una bona estona.

I ara, la pregunta del milió, dirigida a persones del món universitari (sobretot mestres i alumnes), en què el preferit és l'auditiu... (el preferit!).

Quin és el vostre canal predominant i com treballeu amb cada canal en la vida diària, bé a casa, bé a la universitat, com a mestres o com a alumnes o, simplement, com a persones?

Nota: Per a més informació podeu consultar planes de PNL en què es tracte el tema de les formes de percebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada