divendres, 18 de setembre del 2009

Què podem fer amb un euro?

Quan em dutxava, se m'ha ocorregut aquesta idea i no vos n'estranye el lloc de partida, perquè és on més idees naixen. Sobre això podeu llegir, a Google, "Por qué las mejores ideas se nos ocurren en la ducha", elaborat per Pablo Muñoz Román, persona dedicada a la Creatividad e Innovación para las Organizaciones (açò ho sé des del 9 d'agost del 2009).

I ha sigut allí on m'ha vingut a la pensa el títol que encapçala aquesta mena d'article. La primera idea... "Passar-nos-el entre les cames". Bon senyal! Encara que semble políticament incorrecta i, a més, escatològica o de poca urbanitat, potser oculte un bon dia, una predisposició a viure el dia amb bon humor. I és que, si u vol tindre un dia més saludable que l'anterior, u dels punts a treballar serà l'humor. Els meus millors mestres universitaris tenien molt bon sentit de l'humor. Així recorde que u, Enric Sebastià, que sentia curiositat pel cognom d'un company de classe (Sevilla), li preguntà si hi havia nascut. Quan el company, Ramón, respongué que sí, esclatà a riure. Entre l'humor d'aquells mestres i el que naixia dels ordinaris, hi havia una diferència clau: el compartíem com a un component més i en ambdós sentits. Fins i tot ens vàrem riure, potser tota la classe, quan Enric digué a un alumne, Vicent, que, per favor, no intervinguera... perquè estava massa avançat en capacitat de raonament i intuïció. Vicent, amb un gran somriure, hi hagué de romandre així més d'un dia, la qual cosa no va impedir que hi hagueren bones vibracions de sentit pedagògic entre les dos bandes.

Després d'experiències semblants a aquella, crec que és molt interessant jugar amb l'humor mentres s'ensenya i, així, com diria la penelista Rosetta Forner (de PNL, Programació Neurolingüística, en anglés britànic Neurolinguistic Programming) facilitar la calma i més: "Ya te dije que el sentido del humor es muy resultón, y ayuda una barbaridad a relajarse y darle a uno tiempo a pensar qué hará, cómo lo hará y cuándo lo hará" (1). I si llegim La revolució positiva (Edward de Bono), trobem que l'humor no ha format part dels moviments revolucionaris o alternatius tradicionals. I si furguem més, sobretot en llibres de creativitat, aplegarem a la conclusió que moltes de les millors idees sorgixen en ambients en què l'humor és molt present o en què l'excentricitat està a l'orde del dia.

Finalment vos facilite les dades de dos llibres: u sobre tronada d'idees i, l'altre, sobre PNL. Ací els teniu:

1) PÍDEME LA LUNA
Rosetta Forner
Ed. Planeta
1a ed., gener 2009

2) LA TÉCNICA DE LA TORMENTA DE IDEAS Y LA CREATIVIDAD EN LA EDUCACIÓN
Alejandro Mendoza
Ed. Trillas (col. Eduforma)
1a ed., gener 2005

El darrer llibre, potser estiga a l'abast a Librería Soriano (València). Aquesta informació l'expose, sobretot, per a les persones que viuen pròximes a la Ciutat.


Que tingueu un bon dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada